100 ÅR med Claude Marchant

Åren runt 1970 fick jazzdansen ett enormt genomslag i Göteborg tack vare koreografen, pedagogen och artisten Claude Marchant (1919-2004). Den internationellt etablerade Marchant var 1967 med och startade Balettakademien i Göteborg. Detta kom att få en avgörande betydelse för det fria danslivet i staden. Marchant var en passionerad pionjär som introducerade Dunham-, Graham- och Limonteknik på ett nyskapande sätt och med hög kvalitet. Alla ville dansa för Claude! Alla var välkomna! Genom Marchant blev jazzdansen ett professionellt konstnärligt uttryck, men också en amatöraktivitet, och ett publiknöje som engagerade väldigt många olika människor. Många minns Marchant, och nu samlas vi för att hylla hans gärning och ge honom en tydlig plats i danshistorien. Mera information finner ni här. Varmt välkomna!
Fri entré!

Arrangörer: Bo Westerholm, Astrid von Rosen, Balettakademien, Göteborgs universitet och Atalante.
Bild: Claude Marchant med elever i dansstudion, tidigt 1970-tal.
© Bo Westerholm.

Schema:
kl 11.00: Hyllning vid Claude Marchants grav, Västra kyrkogården. Mötesplats: vid entrén.
kl 13.15–15.00: Seminarium om Claude Marchant, Göteborgs universitet, Institutionen för kulturvetenskaper, Vera Sandbergs allé 8. Sal Vasa 2.
kl 19.00: Happening i Claudes anda, Kungsgatan. Mötesplats: vid Ströms.
Från 20.30 och framåt: Firande på Atalante med open stage och buffé!