Cullberg – Figure a Sea

Dansföreställningen Figure a Sea är ett samarbete mellan några av avantgardekulturens mest legendariska namn. I föreställningen medverkar dansarna i ett konstnärligt kultmöte mellan några av scenkonstens allra största: koreografen Deborah Hay och kompositören Laurie Anderson.

I Figure a Sea betraktas dansaren och scenen som ett hav av oändliga möjligheter. Koreografin rör sig mellan att vara tekniskt skicklig och minimalistisk i sitt uttryck. Inget händer av en slump. Hay utmanar, utan att förminska, dansarens intelligens, skönhet och snabbhet. Lätthet, exakthet, synlighet, mångtydighet och jämnhet är verkets ledord.

Om koreografen
Amerikanska Deborah Hay (född 1941 i Brooklyn) har uppnått ikonstatus bland koreografer. Rotad i 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York har hon samarbetat med Merce Cunningham, John Cage och Robert Rauschenberg. Hay prövar alltid synen på dans och hon var en av de första att använda vardagliga rörelser som en del i arbetet vilket blev en milstople i danshistorien.

Om kompositören
Laurie Anderson (född 1947 i Glen Ellyn, Illinois) började sin karriär som skulptör och performanceartist i slutet av 1960-talet. Tidigt i sin karriär var hon verksam som illustratör och konstkritiker. Hon är banbrytande inom den elektroniska musiken och har skrivit både populär- och konstmusik och samarbetat med bland andra William Burroughs, Peter Gabriel och Lou Reed. Sedan 1975 har hon gett ut sju album. Anderson spelar flera instrument, bland hennes främsta är olika varianter av fiol. O Superman från 1981 är en av hennes mest kända sånger som också nådde så högt som till en andraplats på den brittiska topplistan.
Koreograf: Deborah Hay

Kompositör: Laurie Anderson
Scenografi och ljusdesign: Minna Tiikkainen
Ljuddesign: Martin Ekman
Kostym: Marita Tjärnström
Assistenter till koreografen: Mira Mutka, Laurent Pichaud
Repetitionsledare: Lisa Drake
Dansare: Ulrika Berg, Anand Bolder, Barry Brannum, Alexandra Campbell, Eleanor Campbell, Jac Carlsson, Eszter Czédulás, Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska, Tilman O’Donnell, Samuel Draper, Unn Faleide, Anne Hiekkaranta, Katie Jacobson, Paolo Mangiola, Eva Mohn, Gesine Moog, Vera Nevanlinna, Anna Pehrsson, Adam Schütt, Daniel Sjökvist, Vincent Van der Plas, Tiran Willemse
Samproducenter: Zodiak – Center for New Dance, Helsingfors, Finland, Peak Performances @ Montclair State University, New Jersey, USA, Balletto di Roma, Rom Italien, Centro per la Scena Contemporanea – Comune di Bassano del Grappa, Italien och CCAP, Stockholm, Sverige.

Speltid: 60 minuter, ingen paus

SPELAS
Kungsbacka Teater / Kungsbacka
27 november kl. 19.30

KÖP BILJETTER