CHUTE LIBRE – IN BLOOM

Våroffer i hip hop-stil! Franska danskompaniet Chute Libre gör en urban tolkning av ett klassiskt balettverk.
Det franska hip hop-kompaniet Chute Libre kommer till Stora Teatern med en urban version av Stravinskijs Våroffer, med titeln In Bloom. Här finns inte det traditionella kvinnliga offret till gudarna, utan istället en familj som släpper loss och blommar ut tillsammans. Varje dansare i kompaniet representerar en hip hop-stil i en samtida kontext.

När Våroffer uruppfördes 1913 av Ryska baletten i Paris, skapade den stor uppmärksamhet. Både Stravinskijs musik och själva dansen uppfattades som så provocerande att publiken storknade. Tumult uppstod i salongen och teatern fick ringa på polisen.

Idag anses Stravinskijs musik vara ett av 1900-talets mest inflytelserika musikaliska stycken. Själva baletten föll dock i glömska. Dels för att den inte spelades, dels för att den nyskapande koreografen Nijinskij inte skrivit ner hur verket skulle framföras. 1987 kunde så till sist det skandalomsusade verket återigen se dagens ljus. Detta efter att man gjort en 18 år lång rekonstruktion som det amerikanska kompaniet Joffrey Ballet till sist fick uppföra.

SPELAS
Stora Teatern / Göteborg
20 november kl 19:00

KÖP BILJETTER